dijous, 8 de març del 2012

PRIMERES IMPRESSIONS

QUIN TIPUS DE MESTRE VULL SER?



ABANS D’ANAR AL CENTRE
A partir d’una pluja d’idees, recull els trets que identifiquen un mestre ideal per a tu.
És diferent el perfil d’un mestre de l’etapa 0-3 que d’un de l’etapa 3-6? En què és diferent? En què és semblant? Identifica els trets característics de cada un d’ells, en cas que sigui diferent.

DESPRÉS DELS PRIMERS DIES AL CENTRE, REFLEXIONA
  1. Quin tipus de mestre hi ha dins l’aula on estic? Semblances i diferències entre el perfil de mestre ideal que vares definir.
  2. Quin tipus de mestre vols ser?
  3. Ha evolucionat aquest concepte des del primer curs dels estudis de mestre? Com?




Un mestre ideal en primer lloc, crec que ha de ser una persona oberta, equilibrada i tolerant. Ha de tenir el paper d'acompanyant i conseller amb els seus alumnes, així com una personalitat forjada que el pugui ajudar a ser un bon pedagog. Per altra banda, també ha de tenir la capacitat de treballar en equip, no ha de voler imposar els seus mètodes o els seus ideals, sinó que s'ha d'amotllar als seus companys, per poder treballar conjuntament i poder aconseguir grans objectius o metes. 

En primer lloc, he dit, que considero que el mestre ha de ser una persona oberta, és a dir, que tengui un alt grau d'adaptació davant situacions conflictives o canviants de l'aula i del seu context social. El mestre, en primer lloc ha de servir d'exemple al seu alumnat i posseïr una madura actitud moral.
També cal considerar, en l'acció educativa del mestre, la necessària actuació conjunta entre família i escola. Per poder dur a terme aquesta actuació és necessari implicar i potenciar al màxim la seva participació i col.laboració en la tasca docent i educativa.

En el dia a dia a l'aula, un mestre sobretot, s'ha de mostrar amb naturalitat, ha de donar importància i valorar les situacions que envolten la vida dels alumnes i afecten la vida de l'aula i no només regir-se per la programació. Sinó que ha de treballar valorar aquelles situaciones que puguin sortir desde la espontaneïtat.

És a dir, un bon mestre ha de ser una persona competent a l'hora de treballar amb els infants, que sàpiga valorar els propis descobreiments dels infants, aprofitar-los i convertir totes aquestes situacions en un aprenentatge significatiu, és a dir, partir, sobretot dels interessos dels infants, i no dels nostres.

M'agradaria acabar amb una cita de Duch, que consider que pot sintetitzar molt bé com hauria de ser l'educació: Educar és cuidar de l’altre, és fer-se càrrec d’ell, acompanyar-lo, acollir-lo. Educar és donar sense esperar res a canvi” .

Després dels primers dies al centre, puc dir que encara ha passat molt poc temps com per saber com és el mestre de l'aula on estic. Sí que he pogut observar que és una persona que disfruta d'estar amb els infants, que se nota que la seva tasca docent és vocacional. Per altra banda, també diria que és una persona que és adaptable als canvis i que sap treballar en grup, ja que la meva presència desde el meu primer dia ha estat grata i treballam conjuntament l'una i l'altra per fer rotllar el dia a dia a l'aula.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada