dimecres, 28 de març del 2012

1. Materials d'experimentació


M'ha agradat molt aquesta proposta d'experimentació, sobretot, perquè d'ençà que som a dins l'aula m´he adonat de les múltiples situacions i aprenentatges significatius que aporta als infants aquestes activitats d'experimentació, molt més que jugar amb les simple joguines convencionals,. Per una banda, perquè ells són partíceps en primera persona del que fan, i després per l'entusiasme i atenció que els genera.
A més, quan realitzen qualsevol tipus d'activitat d'experimentació poden veure els canvis que es van generant. Realtzen accions de descoberta com cercar, investigar, mirar, explorar... i a partir d'aquí van coneixent les característiques sensorials del material, amb el tacte, l'olfacte, la temperatura, la textura, etc. A més, els infants van fent proves, a mesura que van experimentant.

A l'escoleta on estic, Huialfàs, a Sa Pobla, recentment s'ha creat una aula destinada exclusivament per a les safates d'experimentació. El divendres passat vam anar a coneixer-la, i van experimentar i manipular amb pasta de colors. Disposam de diferents tipus de pasta, espirals, floquets, etc, a més és interessant que la pasta és de diversos colors, que crida més l'atenció dels infants. <També es disposa d'objectes que serveixen de mediadors per poder experimentar, així com estris de cuina, coladors, culleres, pots, embuts, etc... Cal dir, que aquesta activitat va ser molt significativa i suggerent que va durar més d'una hora, els infants no es cansaven i volien descobrir de cada vegada més.

3 comentaris:

 1. Hola Mª Josep! Estic totalment d'acord amb tu en que és molt significatiu l'aprenentatge a través de l'experimentació perquè així els infants fan les seves hipòtesis, comprovacions i arriben ells mateixos a les seves conclusions.
  Trob molt interessant que a l'escoleta on fas les pràctiques s'hagi creat una aula destinada a les safates d'experimentació. L'escoleta on vaig fer les pràctiques, feien alguna activitat puntual d'experimentació però no molt sovint. M'agradaria poder participar algun dia en aquest tipus d'activitat.
  Una abraçada!

  ResponElimina
 2. Hola Mª Josep! Consider que les safates d' experimentació són un factor important perquè els infants aprenguin. és molt interessant el fet de que haguis vist dins de l' aula les múltiples situaciones i aprenentatges significatius.
  Molt important, observar en els infants durant l' activitat, ja que podem veure els canvis que van generant. Aprofta al máxim aquest moment, perquè els infants fan molt rapidament canvis.

  A l'escola que jo feia pràctiques vam treballar amb safates d' experimentació, però no era un lloc concret al igual que voltros.

  ResponElimina
 3. Hola Mª Josep, jo també estic completament d'acord amb que l'experimentació és una activitat molt rica que es put dur a terme amb els infants més petits i que els aporta gran quantitat de coneixements i experiències. A l'Escoleta Huiàlfas donen molta importància a l'experimentació i sempre que és possible se'n dur a terme una per setmana.

  ResponElimina