dijous, 31 de maig del 2012

DOSSIER PLA DE MILLORA


Després d'haver vist les exposicions sobre els plans de millora i haver-ne realitzat un juntament amb les meves companyes de pràctiques a l'escoleta Huialfàs de Sa Pobla. He reflexionat sobre ells per poder veure quines diferències, mancances, fortaleses, aportacions i aprenentatges hem pogut extreure sobre aquests projectes de millora.

Projecte de psicomotricitat: consider que està molt bé que es dugui a terme aquest projecte perquè és molt important que les escoletes dediquin sessions a la psicomotricitat, ja que aquesta ajuda al creixement i desenvolupament dels infants.
A dia d'avui encara hi ha escoletes que no fan psico, tant de bo, això no fos així, però m'agrada que per petita que sigui la nostra oportunitat, poder ajudar i aportar els nostres coneixements com a futures mestres per poder treballar aquestes sessions.
Podríem dir que nosaltres en sabem molt sobre la psicomotricitat gràcies a què el curs passat vam realitzar una assignatura sobre aquesta, a més d'unes sessions molt completes s'observació a l'escola de Son Sardina. Cal dir que aquesta escoleta tenia molt bons recursos tant materials, com humans, així com unes sessions molt ben organitzades i estructurades que ens van servir molt per aprendre i ara poder aplicar o suggerir canvis o millores a les escoletes on estam fent pràctiques.

Projecte del Blog: aquest també és un bon projecte de millora, que es podria aplicar a totes aquelles escoletes que encara no en tenen. D'aquesta manera fan un ús i apropament a les noves tecnologies, no tan sols el centre, sinó també per a les famílies.
Aquesta és una molt bona eina de comunicació i informació i a l'escoleta Huilfàs, ja fa temps que es va posar en funcionament un blog.
Cada setmana esciu al blog una tutora d'aula, es van rotant les aules, així cada setmana hi ha noves entrades al blog. Es mostren fotografies, sortides, activitats, manipulacions, etc. Potser encara no sigui gaire utilitzat, perquè les famílies no comenten gaire, però sí que van mirant i consultant.

Projecte Materials naturals: en aquest projecte s'ha utilitzat un espai que noe stava aprofitat per donar-li una nova funció, un laboratori per emmagatzemar materials i joguines.
M'agrada que es crein joguines reutilitzant material o agafant material natural, d'aquesta manera fuguen de les joguines comercials, ja que aquestes aporten moltes més destresses sensorials als més petits.

Aquest projecte potser es podria relacionar amb el nostre, ja que el que nosaltres hem fet ha estat treure noves funcions i aprofitaments d'aquells espais buits que estaven en desús. Està clar que no és el mateix, peró sí que té relació amb la menera d'enfocar el plantejament del projecte.

Projecte de la poesia: aquest és un dels projectes que més m'ha ridat l'atenció perquè no és gaire habitual trobar projectes o activitats sobre la poesia, a 0-3, sinó que més bé es comença a treballar en el segon cicle.
M'agrada molt que després de cada sessió es fasi una petita reflexió i avaluació sobre com ha anat, ja que consider que aquesta és una tasca que s'hauria de dur a terme després de les activitats de cada projecte.
El que manco m'ha agardata és que les companyes van comentar que aquesta es feia durant les sortides, però que hi havia infants que s'anaven incorporant quan l'activitat ja havia començat. Potser els hi funcioni perfectament aquesta manera de treballar, però a mi em sembla que talla la continuïtat de l'activitat.

Projecte de pati: en aquest projecte trob interessant que les companyes van comentar que van tenir molt bona rebuda i participació per part de les famílies aportant material i recursos per a la seva execussió.
La millora d'un pati és un projecte molt interessant, però cal dir, que en el meu cas, el curs passat en vaig realitzar un a l'escoleta on ara estic fent les pràctiques i no va sortir bé al 100%, ja que disposen de molt espai i material per a la seva utilització en aquest moment. Això sí, no tots els infants comparteixen aquest moment de pati, sinó que els de 1-2 estan a un pati, i els de 2-3 a un altre, que ni es veuen.

Família i escola: és molt important, com a futures mestres i actuals practicants, poder establir un bon vicle i relacó amb les famílies per això m'ha agradat que hi ahgués grups que ho aprofitassin per treballar el seu projecte de millora. Hem vist coses molt interessants com una guia per a pares i reunions, que tal i com ens van comentar havíen obtingut molts bons resultats, i per tant havien assolit el seu objectiu que era millorar.

En el cas de l'escoleta de Huilfàs, el vincle de comunicació que s'estableix amb les famílies és molt ric, ja que cada dia tenim comunicació directe a través de les agendes. Els pares cada dia, o quasi cada dia van anotant a les agendes els seus dubtes, moments significatius de casa, què van fer el dia anterior, etc. Així com ja he dit el blog de l'escoleta i també uns tallers familiars que es fan dos cops per mes, més o manco. L'objectiu d'aquests tallers és enfortir els vincles entre les famílies, els infants i les mestres, passant un horabaixa junts i així poder-se coneixer millor entre ells. En aquests taller es fan sessions de psicomotricitat, tallers de cuina, safates d'experimentació, etc.
No totes les famílies participen, n'hi ha que degut a la feina i l'horari, però de cada vegades més hi ha més participació i funcionen molt bé.


  • Després de poder veure les exposicions, i reflexionar sobre elles, m'he adonat de la tasca que hem estat realitzant aquests darrers quatre mesos a les diferents escoletes. He pogut veure, la quantitat d'idees i aportacions que les practicants hem anat fent, que ens poden servir de gran ajuda en el nostre futur educatiu com a mestres.
    Tal i com ja vam exposar en el dossier anterior, el nostre projecte de millora era poder fer un aprofitament dels espais i recursos del centre.
    Evidentment, per a poder realitzar el projecte, cada centre ha de observar quines són les seves mancances, saber que els falta, què millorar i com.
    A l'escoleta han aprofitat la nostra estancia per poder executar aquesta tasca a través de diferents grups de treballs que hem anat treballant dia a dia per poder dur a terme el projecte. Hem realitzat diferents racons a les aules de 2-3 anys, un de metges, un de cuina, de disfresses, llum i fosca i un altre de construccions de fusta que està situat en el menjador dels més petits.
    També hem realitzat decoració de l'escoleta i millorar altres espais a través de plafons o normes d'ús de cada espai.
    Així i tot, cal dir que aquests racons, de moment només són utilitzants exclusivament per els infants de l'aula on aquests estan situats i que encara no s'ha tengut la possibilitat de què tots puguin experimentar els demés racons.
    Així i tot, a dia d'avui, ja en el tram final del pràcticum, cal dir, que les practicants de l'escoleta ens sentim força orgulloses de la tasca realitzada i aconseguida. Creim que els racons que hem realitzat poden ser aprofitats a l'escoleta a llarga durada i poder aconsguir moments de joc molt significatius, i encara més sí els infants de les quatre aules poden mesclar-se entre ells durant aquest joc.
    Fins aquí, només dir, que m'han agradat molt tots els projectes de totes les escoletes, crec que hem fet una gran tasca i que ens pot servir de gran ajuda en el dia de demà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada